vineri, 18 ianuarie 2013

Cantarea in Biserica.Isonul electronic.


Desi este un subiect foarte des intalnit si discutat mai ales de catre cei din muzica psaltica,isonul electronic reuseste sa starneasca destule polemici incat ar trebui sa investim mai mult timp in a clarifica,prin prisma canoanelor si a Sfintei Scripturi aceasta "problema".
In Vechiul Testament avem foarte multe exemple unde gasim foarte detaliat modul in care evreii slaveau pe Dumnezeu.Unul dintre exemple ar fi David care, dupa cum bine stim era un priceput cantaret la harpa dar si un om bineplacut lui Dumnezeu.
  II Regi cap 6,5 : "Iar David si toti fiii lui Israel cantau inaintea Domnului din tot felul de instrumente muzicale de lemn de chiparos, din harpe, din psaltire, din timpane, din fluiere si din chimvale."
 Din punct de vedere psihologic muzica este arta care poate produce rascoliri adanci sau emotii inaltatoare,atat omului cu o cultura bogata cat si celui care mai are un drum lung de parcurs pentru a ajunge acolo.Aceasta este cauza principala pentru care in multe dintre religiile lumii s-a introdus muzica.Pentru faptul ca starneste emotie,ridica pe om la o cugetare superioara si transmite mesajul textului mult mai cu succes.
  Aptitudinea muzicala este o insusire a personalitatii, de aici pornim si ideea ca pentru Biserica Crestin Ortodoxa, pentru trecutul si pentru evenimentele religioase ale caror amprente le poarta muzica este un mod de exprimare.Astfel a aparut muzica Bizantina(psaltica) , care transmite prin cele 8 glasuri o serie de stari sufletesti, de veselie sau de tristete.
 Revenind la isonul electronic si la controversele pe care acesta le naste, Biserica nu si-a exprimat inca o opinie concreta. Multe dintre canone interzic cantarea in Biserica, cu diferite instrumente, insa inlocuirea isonului (din motive practice), cu un dispozitiv electronic (isokratima) nu face rau ci reuseste sa intretina o stare de rugaciune de inaltare a sufletului spre Hristos.
  De multe ori trebuie sa vedem dincolo de lucrurile fizice sa fim mai maleabili, mai intelegatori si sa gandim in perspectiva.Cantarea bisericeasca este 80% traire.Daca folosirea isonului electronic ne ajuta sa traim o slujba de ce sa il blamam.Gandind in perspectiva , fara a uita de trecut , vom fi mult mai castigati!

Doamne ajuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu